«Nøytrale utøvere» under åpningsseremonien i Beijing-OL i 2022
Foto: Wikimedia Commons/The Presidential Press and Information Office
Meninger

««Nøytrale utøvere» er et påfunn for å narre verden»

GJESTEKOMMENTAR: I IOCs jakt på mulige veier for russere og belarussere til Paris og Milano, og til internasjonal idrett i alminnelighet, dukker betegnelsen «nøytrale utøvere» på nytt opp. Det er en betegnelse som ikke gir mening.

Betegnelsen har vært i bruk tidligere, bl.a. under Pyeongchang-OL i 2018. Russerne fikk delta som «nøytrale utøvere», til tross for den massive dopingskandalen under Sotsji-OL 2014, avslørt av gravejournalisten og forfatter Hajo Seppelt (ARD) og jusprofessor Richard McLaren (Ontario, Western University).

Ingen tvil

Ingen var i tvil om at russere var russere under Pyeongchang-OL. Selv gjorde de det på alle måter klart hvem de var - gjennom farger på utstyr og klær, sang og festivitas og tydelig tribunemarkering. 

Flagg og nasjonalsang måtte de klare seg uten, men selv ikke Kreml fant det utålelig. Alle visste jo likevel hvor utøverne kom fra, og hvilken nasjon de representerte.

Et påfunn

Løsningen med «nøytrale utøvere» er et påfunn for å narre verden til å tro at ordene dekker en form for straf

Les videre

Logg inn for å fortsette og lese – helt gratis

Logg inn eller opprett konto for å fortsette og lese artikelen.
Du kan når som helst kjøpe et abonnement.

Denne artikkelen handler om: