Anmeldelser

To forskjellige historier om den olympiske drømmen

DOKUMENTARANMELDELSE: Det er store kontraster mellom NRK Brennpunkt-dokumentaren Alt for Kina og NRK-dokumentaren The Olympic Draum. Begge handler om utøvere som forbereder seg til OL, og de kan lære oss mye om hvor viktig idrett er og hva som kreves for å komme seg til OL.

I Alt for Kina: Skiavtalen følger vi de to utøverne Dinigeer Yilamujiang og Bayani Jialin og deres norske trener Kristian Bjune Sveen som har funnet sammen takket være den omstridte idrettsavtalen mellom Norge og Kina.

Avtalen skal bidra til at kinesiske utøvere klatrer oppover på resultatlistene i sitt eget OL. Om det ikke skjer får det store konsekvenser.

Sveen har bodd ett år i Xinjiang for å trene løpere til det kinesiske landslaget og det er hans bilder vi får se fra den lukkete provinsen. I Xinjiang bor det ca. åtte millioner uigurer og i forkant av OL er det avdekket at en million av den muslimske minoriteten er internert i konsentrasjonsleirer.

Bayani Jialin er kasakh og Dinigeer Yilamujiang er uigur og på spørsmål om han har tenkt over uigurenes skjebne i Xinjiang, sier Sveen at han

Les videre

Logg inn for å fortsette og lese – helt gratis

Logg inn eller opprett konto for å fortsette og lese artikelen.
Du kan når som helst kjøpe et abonnement.

Denne artikkelen handler om: