Yao Ming leading the Chinese athletes into the 2008 Summer Olympics opening ceremony
Foto: Wikimedia Commons
Basketball

Basketballstjerner i ordkrig om menneskerettigheter i forkant av OL i Beijing

Idrettspolitikk.no: Boston Celtic-spilleren Enes Kanter Freedom ble denne uken invitert til Kina på en guidet tur av den tidligere Housten Rockets-spilleren Yao Ming. Årsaken er Boston-spillerens kraftige utfall mot menneskerettighetssituasjonen i Kina og krav om boikott av vinter-OL i Beijing.

Foranledningen til invitasjonen er Enes Kanter Freedoms kraftige utfall mot kinesiske myndigheter, først hans støtte til frihetskampen til Tibet, deretter med oppfordring til utøvere om å boikotte vinter-OL, blant annet på grunn av kinesernes behandling av uighurer i Xinjiang.

Byttet statsborgerskap

Enes Kanter Freedom var tyrkisk statsborger inntil i fjor og het da Enes Kanter. Da han i fjor fikk amerikansk statsborgerskap la han til Freedom i navnet sitt.

Han har vært en kraftig røst i kampen for et fritt Tibet, blant annet ved å spille med sko der det står Free Tibet, og han har vært svært kritisk til behandlingen av den muslimske minoriteten uighurene i den kinesiske provinsen Xinjiang.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

More than 150 Tibetan people have burned themselves alive!! — h

Les videre

Logg inn for å fortsette og lese – helt gratis

Logg inn eller opprett konto for å fortsette og lese artikelen.
Du kan når som helst kjøpe et abonnement.

Denne artikkelen handler om: