Yuri Ganus er direktør for RUSADA. Han har flere ganger oppfordret regeringen til å rense ut i russisk idrett etter statsdopingskandalen. Hittil har oppfordringerne vært forgjeves Del dette:TweetE-post

165 nye dopingtilfeller oppdaget i Russland hittil i år

Skrevet av Lars Jørgensen/www.sportspressen.dk

I dag utløper WADAs treukersfrist for Russland til å forklare seg om juks med dopingdata som ble oppdaget for noen uker siden. Nå melder Russlands antidopingbyrå (RUSADA) om at flere positive prøver er oppdaget i år.

Russlands antidopingbyrå (RUSADA) har i de ni første månedene i 2019 avdekket 165 mulige russiske brudd på internasjonale antidopingregler.

Det opplyste RUSADAs visedirektør Margarita Pakhnotskaya til det russiske nyhetsbyrået TASS denne uken.

Det er i så fall 19 flere saker enn RUSADA avslørte i hele fjor, hvor det totale antallet var 146.

Og det er nesten en tredobling av antallet russiske dopingsaker som ble offentliggjort i 2017, da RUSADA identifiserte 59 saker, på et tidspunkt da byrået var suspendert av WADA på grunn av den russiske dopingskandalen.

LES OGSÅ: Sebastian Samuelsson: Jeg er forbannet på idrettslederne!

Tre ukers frist

De nye russiske dopingtallene ble offentliggjort dagen før WADAs treukersfrist til Russland om forklaring på avdekket juks med dopingdataene gikk ut.

WADA oppdaget datajukset i det omfattende datamaterialet de fikk tilgang til i januar i år og som lå lagret hos antidopinglaboratoriet i Moskva.

Datamaterialet inngår i WADAs etterforskning av flere tusen russiske eliteutøvere som er under mistanke og i en sak der WADA anklager president Putins regjering for å stå bak.

RUSADA og det russiske sportsdepartementet har hatt frist til 8. oktober til å forklare seg for WADA om hvordan og hvorfor positive dopingprøver fra russiske utøvere har blitt slettet.

Hvis ikke russerne kommer med en god forklaring, kan Russland på nytt, helt eller delvis bli ekskludert fra internasjonale konkurranser igjen.

De har i en omgang vært utestengt fra flere store konkurranser etter at den tyske tv-stasjonen ARD i 2014 avslørte omfattende statsstyrt doping i friidrett ved hjelp av de to russiske varslerne Yuliya Stepanova og Vitaly Stepanov. Og deretter avsløringene til den tidligere lederen for antidopinglaboratoriet i Moskva, Grigory Rodchenkov.

Fortsatt mye doping i Russland

RUSADAs offentliggjøring av russiske dopingtall for de ni første månedene i 2019 sender et signal til idrettsverdenen om at mange russiske utøvere fortsatt doper seg i stor stil.

Samtidig viser de nye tallene at RUSADA, etter at de ble tatt opp igjen i WADA i september 2018, at de tilsynelatende tar jobben sin med å kontrollere russiske utøvere tar jobben sin på større alvor enn tidligere.

Så sent som forrige uke oppfordret RUSADA-direktør, Yuri Ganus russiske myndigheter til å sette i gang en omfattende undersøkelse av hele det russiske sportsapparatet for å komme til bunns i dette.

«Våre idretter fortjener å være et fullverdige medlemmer av den internasjonale sportsfamilien, men først er vi nødt til å få bort uakseptable metoder og personer som har drevet idretten ut på randen og diskreditert den foran øynene på en hel verden», skrev Yuri Ganus i et åpent brev.

Dobbeltstandard

På den andre siden mener andre russere at WADAs nidkjære etterforskning av russiske utøvere er et uttrykk for en dobbelstandard i det internasjonale antidopingarbeidet.

En dobbelstandard som mange russere mener de nylig fikk dokumentert, da den amerikanske verdensmesteren på 100-meter, Christian Coleman fant et smutthull i de internasjonale antidopingreglene og gikk fri for straff.

Det skjedde etter at han av USAs antidopingbyrå (USADA) ble anklaget for å ha brutt WADAs whereabout-regler tre ganger i løpet av et år, noe som under normale omstendigheter betyr to års karantene.

Men med hjelp av dyktige advokater lykkes imidlertid Christian Coleman å argumentere for at kun to av hans tre regelbrudd lå innenfor tidsrammen av ett år, mens den tredje forseelsen lå utenfor.

«Dette er nok et eksempel på den dobbelstandard som føres i kampen mot doping», sa den russiske sølvvinneren på 110-meter hekk, Sergei Shubenkov under VM i Doha i forrige uke.

«Jeg har merket meg denne dobbelstandarden i lang tid og jeg ble raskt klar over at ønsket om åpenhet i Russland baseres på en skjevhet i systemet. Det betyr at det stilles strengere krav til Russland. Situasjonen som den med Coleman kaster lys over det som egentlig foregår. Og det har fått mange mennesker til endelig å kreve at åpenheten som kreves av Russland også må gjelde andre land», sa Sergei Shubenkov til TASS.

Saken ble først publisert på sportspressen.dk

LES OGSÅ: KOMMENTAR: WADA har lurt alle – hele tiden. Når er det nok?

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Amerikansk dopingskandale

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: