Annonsere her
spot_img

KOMMENTAR: Amerikansk dopingskandale

For to uker siden ble det meldt at han kunne bli utestengt i to år fordi han han hadde uteblitt fra tre dopingtester. Det stemmer ikke og det er fullt kaos rundt den raske amerikaneren.

LES OGSÅ: Ny sprinter mistenkt for doping: 100 meter er dopingens Formel1

Kjappe i avtrekkeren

Det var USAs antidopingbyrå (USADA) som for to uker siden gikk ut med meldingen om at Christian Coleman var under etterforskning for brudd på dopingreglementet.

Og det er USADA som nå har trukket anklagene mot 23-åringen og de har gjort det fordi de selv ikke har skjønt dopingregelverket.

Det betyr at han igjen er favoritt til å vinne 100-meteren under VM i Doha i september.

Djevelen i detaljene

Christian Coleman var i utgangspunktet siktet for å ha brutt meldeplikten, såkalt Whearabouts.

Meldeplikten dreier seg om at dopingjegerne til enhver tid skal vite hvor du befinner deg, slik at de kan komme uanmeldt til utøveren og foreta en dopingkontroll.

Skjer det at du uteblir fra disse dopingtestene tre ganger på et år, kan du få en straff på opptil to år.

Og Coleman brøyt meldeplikten tre ganger på et år, men for to forskjellige meldepliktsforseelser: feilaktige opplysninger om hvor du er og at du ikke har vært på det stedet du har sagt at du skal være på et bestemt tidspunkt.

Djevelen ligger i detaljene. Gjør du den første forseelsen skal datoen tilbakeføres til den første dagen i det kvartalet bruddet på meldeplikten har skjedd.

Dette har ikke USADA fått med seg.

Colemans første brudd på meldeplikten skjedde 6. juni 2018
og den var basert på feilaktige opplysninger om hvor han var. Det betyr at datoen
for forseelsen blir trukket fram til 1. april.

Det andre bruddet på meldeplikten skjedde 16. januar 2019.
Da misset han en dopingtest og den datoen blir stående.

Det tredje bruddet på meldeplikten skjedde 26. april 2019 og var av samme karakter som det første. Den ble datert til 1. april 2019.

Det betyr at Christian Coleman slipper unna en mulig straff på to år med én dags margin. Slik er reglene.

Hvordan kunne det skje?

Det er mye som skurrer i denne saken.

For det første at USADA ikke har skjønt WADAs regelverk og først har sagt at han har brutt regelverket, men så to uker i etterkant sier at de ikke har en sak.

For det andre setter det USADA i et dårlig lys fordi de og deres leder Travis Tygart har vært en av de tøffeste i klypa mot juksemakere og vist liten nåde i saker der utøvere ikke har skjønt regelverket de har å forholde seg til.

Saken blir enda mer merkelig fordi USADA har varslet Christian Coleman underveis i disse 12 månedene om at han har gjort feil som han kan straffe for.

Christian Coleman er ikke tatt for doping og han ble testet 18 ganger i 2018 og 18 ganger så langt i 2019, uten å bli tatt for doping.

Historien har vist at negative tester er noen garanti for rene utøvere, men det er det vi må forholde oss til.

Samtidig er det ganske utrolig at verdens raskeste sprinter for øyeblikket, med et organisasjonsapparat rundt seg som få andre kan matche og med store sponsoravtaler med blant andre Nike, ikke greier å fylle inn reisedetaljene sine korrekt og på den måten setter seg selv under dopingmistanke.

Under Martin Johnsrud Sundby- og Therese Johaug-sakene hadde vi store diskusjoner om utøveres eget ansvar i dopingsaker og om et regelverk som enten ikke var til å forstå eller som var urimelig.

Den debatten kan vi ta opp igjen nå etter denne skandaløse saken i USA.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT