http://www.idrettspolitikk.no/wp-content/uploads/2019/08/cropped-Gwen-Berry-Twitter-.png Del dette:TweetE-post

USA ønsker en global diskusjon om utøveres ytringsfrihet

Av Lars Jørgensen, redaktør, www.sportspressen.dk

Oppmerksomheten rundt de olympiske utøvernes ytringsfrihet og det olympiske charters begrensninger av denne friheten, har neppe vært større siden de to friidrettsutøverne Tommie Smith og John Carlos i 1968 ble sendt hjem fra OL i Mexico.

Den internasjonale olympiske komité (IOC), sendte de to amerikanske utøverne hjem fra lekene, fordi de på seiersseremonien, etter å ha vunnet henholdsvis gull og bronse på 200 meter, sto med høyt hevede knyttnever med svarte hansker under avspillingen av nasjonalsangen.

De ønsket å uttrykke sympati med Black Power-bevegelsens opprør mot undertrykkelse og sosial urettferdighet i datidens dypt splittede USA.

LES OGSÅ: KRONIKK: IOC bygger nytt hovedkvarter samtidig som de lar Rio sitte igjen med en enorm gjeld

Artikkelforfatter Lars Jørgensen

Stor symbolsk betydning

Derfor er det av stor symbolsk betydning at USAs olympiske og paralympiske komité (USOPC) nå kun har gitt en advarsel til sleggekasteren Gwen Berry og fekteren Race Imboden, fordi de under de nylig avholdte panamerikanske leker i Lima i Peru protesterte mot utviklingen i dagens USA.

Den ene knyttet en knyttet neve og den andre knelte på seierspallen under avspillingen av «The Star-Spangled Banner»

Advarsel holder ikke under OL

På den ene siden betyr advarselen, som er betinget at ett års prøvetid, at både Gwen Berry og Race Imboden får delta i paralympics i Tokyo til neste år, så lenge de ikke gjentar protestene før OL i Tokyo.

Årsaken er at IOC har et forbud mot politiske protester og forbud mot å utnytte idretten som en plattform for å skape oppmerksomhet rundt samfunnsforhold i USA.

På den andre siden sender advarselen et klart signal til andre amerikanske utøvere som drømmer om å delta i OL i Tokyo om at de ikke vil slippe like billig unna som Berry og Imboden skulle de få lyst til å gjøre det samme som de to utøverne.

«Det er viktig for meg å understreke at det i framtiden ikke er aktuelt å kun gi en advarsel til utøvere i en lignende situasjon», skriver USOCP-direktør Sarah Hirshland i et brev som Gwen Berry og Race Imboden har mottatt ifølge nyhedsbyrået AP.

Positive reaksjoner

Når USOCP lar to av USAs mest kjente politiske idrettsaktivister slippe med en advarsel er det sannsynligvis fordi deres «protester mot urettferdigheten i USA» og «en president som sprer hat» har fått en lant mer positiv mottagelse i USA sammenlignet med det Tommie Smith og John Carlos fikk for over 50 år siden. De vendte hjem til en årelang fordømmelse og drapstrusler.

Gwen Berry og Race Imboden har også fått hard kritikk av mange amerikanere, som sammenligner deres protester under et olympisk idrettsstevne i utlandet med landsforræderi. Men reaksjonene er tross alt mer positive i dag enn i 1968.

Det ligger i tiden at stadig flere idrettsutøvere, som Tommie Smith og John Carlos, ønsker å bli sett OG hørt.

Det er blant annet den tidligere amerikanske NFL-stjernen Colin Kaepernicks’ tre år lange protestaksjon mot politivold og undertrykkelse i USA, et tydelig eksempel på.

Hans protester fikk hundrevis av andre profesjonelle NFL-spillere og utøvere i andre idretter til at knele til tonene fra «The Star-Spangled Banner». Deres aksjon har fått stor støtte i mange deler av USA.

I brevet til Gwen Berry og Race Imboden kommer USOCPs direktør også med en innrømmelse. Hun sier det er på tide å se nøyere på reglene i det olympiske charter som dreier seg om utøvernes ytringsfrihet.

«Vi skjønner at vi er nødt til å tydeligere definere for utøverne på Team USA hva som er brudd på reglene. I vårt arbeid med utøverne og de nasjonale idrettsorganisasjonene er vi forpliktet til mer eksplisitt å definere hvilke konsekvenser det får for de som er med i Team USA og som ønsker å protestere i framtiden», skriver Sarah Hirshland ifølge AP.

Global diskusjon

Samtidig understreker USOCP-direktøren at hun respekterer de to protesterende utøvernes synspunkter og at hun vil ta opp saken med IOC for å reise en global diskusjon om temaet:

«Men vi kan ikke ignorere reglene eller årsaken til at de eksieterer», tilføyer hun vel vitende om at IOC neppe kan tenke seg å endre det olympiske charter, som sier at man ikke skal blande sport og politikk.

Utøvere i flere andre land har i stigende grad begynt å bruke seierspallen som en arena for å ytre seg om utenomsportslige saker og mye kan tyde på at dette kan bli den hardeste kampen i den olympiske historien.

Artikkelen ble først publisert på www.sportspressen.dk.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Milliongaven til gjenoppbyggingen av Notre-Dame viser hvor kynisk IOC er

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/