Åpningsseremonien i Asiamesterskapet i fotball 2019. Foto: Wikipedia. Del dette:TweetE-post
Asiamesterskapet

Asiamesterskapet: «Blokade-kampen» som gjør mesterskapet til en politisk slagmark

KOMMENTASJE: Årets Asiamesterskap i fotball handler ikke om fotball. Den handler kun om politikk og politikken er i ferd med å kvele det meste som skjer på fotballbanen i denne regionen.

LES OGSÅ: NFF i Qatar – De opererer på et helt eget nivå

Qatar-Saudi-Arabia

Torsdag 17. januar spiller Qatar og Saudi-Arabia gruppespillkamp i Asiamesterskapet i fotball. Mesterskapet finner sted i De forente arabiske emirater (FAE) og var på forhånd spådd å bli kontroversielt.

Hadde det ikke vært for det alvorlige politiske bakteppet, så kunne vi nå snakket om at mesterskapet for lengst har gått over parodien.

Sammen med Saudi-Arabia og Egypt, startet FAE blokade av Qatar i 2017, blant annet under påskudd av at Qatar støtter og finansierer terrorisme. Dette er anklager som Qatar hardnakket benekter.

Alt for å knekke Qatar

Det vakte sjokk og vantro i 2010 da Qatar fikk fotball-VM i 2022. Etter 2017 har Saudi-Arabia og dens allierte gjort alt de kan for å ta fra Qatar VM eller spre VM på flere land. Det er i denne konteksten gruppespillkampen mellom Qatar og Saudi-Arabia må ses i.

Kampen mellom de to landene blir det første fotballmøtet på 18 måneder. Reglene i internasjonal fotball er slik at det ikke er lov å utestenge land fra sluttspill de er kvalifisert til, kun fordi de er midt i en politisk konflikt. Men FAE og Saudi-Arabia har gjort alt de kan for å hindre at Qatar får oppmerksomhet i dette mesterskapet og alt for å stikke kjepper i hjulene til dem som har noen som helst forbindelse til Qatar.

Innreisenekt

I forkant av mesterskapet nektet FAE å slippe inn Saoud al-Mohannadi kun fordi han er fra Qatar. For utenforstående virker det absurd, fordi al-Mohannadi er visepresident i Det asiatiske fotballforbundet (AFC) og er turneringsansvarlig for Asiamesterskapet i fotball.

Det er ingen direkte flyruter mellom Qatar og FAE på grunn av blokaden og Saoud al-Mohannadi ble nektet å gå om bord i flyet i Oman, etter å ha mellomlandet der, men han fikk fortsette reisen dagen etter etter påtrykk fra FIFA, men uten hjelp av FIFAs visepresident, sjeik Salman fra Bahrain. Bahrain er en av støttespillerne til Saudi-Arabia i blokaden av Qatar.

Sjeik Salman er også president i AFC og i 2016 stilte han opp som motkandidat til Gianni Infantino, til tross for at han er anklaget for å ha bidratt til tortur av fotballspillere i etterkant av den arabiske revolusjonen i 2011. Sjeik Salman vurderer å stille som motkandidat til Infantino også i 2019.

LES OGSÅ: FIFA-presidenten gambler med penger fra Saudi-Arabia

Mediekrigen

Konflikten mellom de to landene strekker seg langt utover fotballbanen og har ført til en svært aggressiv kamp om tv-rettighetene til forskjellige fotballmesterskap.

Det er Qatar-eide beIN Sports som har tv-rettighetene til mesterskapet, men de fleste hoteller i FAE har fjernet denne kanalen fra sine kanallister. Heller ikke hotellene der AFC-delegatene bor viser mesterskapet på tv, i hvert fall ikke på beIN Sports.

Dette er bare ett av mange eksempler på at den svært alvorlige konflikten også utspiller seg som en mediekrig.

Kampen om tv-seerne startet i forkant av fotball-VM i Russland i 2018. Da etablerte Saudi-Arabia en egen piratkanal, beoutQ, fordi beIN Sports hadde Asia-rettighetene til dette mesterskapet. beoutQ viste alle kampene fra Russland, det gjør de også i Asiamesterskapet. Og de gjør det enkelt, de legger bare beoutQ-logoen over beINs logo.

Før Juventus spilte den italienske supercupfinalen mot AC Milan i Jeddah i Saudi-Arabia, onsdag 16. januar, ba beIN Sports lederne for det italienske fotballforbundet om å avlyse kampen, blant annet fordi beoutQ hadde rettighetene til denne kampen.

Kampen om tv-bildene er bare en del av mediekampen mellom de to landene. Det siste året er det avdekket store PR-kampanjer rettet mot aviser og mediehus over hele verden for å sverte hverandre.

LES MER: Hva skjer hvis Saudi-Arabia tar over kontrollen av fotballen?

Qatar har saksøkt Saudi-Arabia for de mange bruddene på markedsrettighetene og myndighetene i Saudi-Arabia har sagt at de skal se på saken. Det spørs om det blir kun med det.

FIFA-presidentens rolle

Midt i denne konflikten står FIFA-president Gianni Infantino. Han har det siste året hatt møter med emiren av Qatar for å få ham til å dele mesterskapet med sine fiender.

Emiren har til nå avvist forslaget. Infantino har også foreslått nye cupturneringer for lag og landslag til en verdi av over 100 milliarder kroner, penger som i hovedsak kommer fra FAE og Saudi-Arabia.

Om Infantinos forslag er alvorlig ment, eller om det er forslag han kommer med i et forsøk på å dempe den regionale konflikten er vanskelig å si. Uansett er det en fare for at han lander på feil bein.

Få tilskuere

Paradoksalt nok er det ventet svært få tilskuere til kampen mellom Qatar og Saudi-Arabia, i hvert fall fra Qatar, og det til tross for at kampen har alle de politiske over- og undertoner som går an i fotballen.

Da Qatar moste Nord-Korea 6-0 i en gruppespillkamp tidligere i turneringen var det kun en – 1 – tilskuer som viftet med Qatar-flagget, og hun var fra Sør-Korea. Til denne kampen kom det ca. 100 tilskuere.

Selv om billettprisene er lave og kampen sikkert frister noen fra Qatar, må de som ønsker å dra dit gjennom to visumsøknadsrunder for å komme inn i FAE og de må mellomlande i enten Oman eller Kuwait for å komme seg dit. Det kan hende det kun blir koreanere som kommer til å vifte med Qatar-flagg denne gangen, også.

Saudi-Arabias forbund har kjøpt mange billetter til kampen.

Hvorfor mesterskapet er i FAE og hvorfor vi i det hele tatt lar dette skje er to spørsmål som må adresseres. Hvordan det går mellom Saudi-Arabia, som har vunnet Asiamesterskapet tre ganger, og Qatar, som strever med å få et habilt lag, er i denne sammenheng ganske uinteressant. Rart nok.

LES OGSÅ: Nye utrolige historier om VM i Qatar

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: