Saudi-Arabia og det olympiske glasstaket

Kritikk av Saudi-Arabia. På IOCs kvinnekonferanse i Los Angeles i forrige uke ble Saudi-Arabia sterkt kritisert for ikke å ville sende kvinnelige utøvere til London-OL til sommeren. Saudi-Arabia er ett av tre land som aldri har sendt kvinner til OL. De to andre er Brunei og Qatar. Qatar har sagt at de håper de kan sende fire kvinnelige utøvere til London – alt avhengig av om de kvalifiserer seg og av eventuelle wild cards. Qatars ”oppmykning” er et direkte resultat av at Qatar ønsker seg sommer-OL i 2020. Mangel på likestilling i idretten kan skade deres kandidatur, og det tar de ikke sjansen på. Er det OL som også åpner opp for kvinner i saudisk idrett?

Hemmelig ballspill. I Saudi-Arabia er kvinner utestengt fra det meste – enten juridisk eller sosialt, også idrett. Det er rett og slett sosialt uhørt for kvinner å drive organisert lagidrett i Saudi-Arabia. Det betyr ikke at kvinner ikke driver (lag)idrett. I 2006 startet Reema Abdullah jentefotballklubben Jeddah King’s United. I 2008 spilte syv lag en hemmelig kvinneturnering bak lukkede dører, der King’s United gikk av med seieren. I dag er det 35 spillere på Jeddah-laget, de trener tre ganger i uken på en lukket arena og i lange bukser og med hodeskjerf. I 2003 ble det også startet et basketballag for jenter i Jeddah. Dette laget trener tre ganger uken i gymsalen til et privat universitet for kvinner. Men det er langt fra disse lukkede treningene til de kan delta i fotball og basketball i de olympiske leker.

Få forbilder. Det er få kvinnelige forbilder på idrettsbanen i denne delen av verden. I de største mesterskapene er det få kvinner som representerer landet sitt og/eller som gjør det bra i idrett. Det finnes knapt en håndfull kvinnelige idrettsstjerner som er født i denne delen av verden. Marokkanske Nawal El Moutawakel vant olympisk gull på 400m hekk i OL i Los Angeles i 1984. Hun var den første afrikanskfødte muslimen som gjorde en slik bragd. I 1995 tok Ghada Shouaa fra Syria VM-gull i syvkamp, en bedrift hun gjentok i OL i Atlanta i 1996. Disse to er blant få store kvinnelige idrettsutøverne fra Midt-Østen. Det betyr ikke at det ikke deltar kvinner fra Midt-Østen i idrett. I Asia-lekene i Kina i 2010 var det store kontingenter med kvinner. Iran hadde for eksempel med 92 kvinner, Qatar 56 og Jordan 32. Versting i klassen er Saudi-Arabia. De hadde ikke med en eneste utøver i Asia-lekene. Nest verst i Asia-lekene var Oman som kun hadde med én tennisspiller, Fatma al-Nabhani. I den sammenheng er det nesten ironisk at Saudi-Arabia i 2010 fikk styreplass i FNs nyopprettede kvinnebyrå – på bekostning av Iran.

Det olympiske glasstaket. Det finnes imidlertid ett lyspunkt i Saudi-Arabia som faktisk kan bryte det olympiske glasstaket. Det finner vi i sprangridning. I forkant av OL i Beijing fikk Saudi-Arabia sin første kvinnelige representant i en OL-delegasjon. Arwa Mutabagani fikk jobb som lagleder for ridetrenerne og rytterne til Saudi-Arabia. To år etter vant Dalma Rushdi H Malhas bronse i sprangridning under ungdoms-OL i Singapore. Dette er det første kvinnelige saudiske gullet som kan knyttes til olympiske leker. Press fra IOC om at Saudi-Arabia gjennom det olympiske charter er forpliktet til å sende kvalifiserte kvinnelige utøvere til OL har fått den saudiske olympiske komiteen til å si at det ikke vil nekte Malhas å stille opp i OL hvis hun blir invitert til OL av det internasjonale rytterforbundet. I denne sammenheng er det formildende at ryttersport er en individuell idrett. Det vil i så fall bety en saudiarabisk vår på idrettsbanen. Og det legger et press på prinsesse Haya fra Jordan som leder det internasjonale rytterforbundet.

Så var de bare én? Det olympiske charter sier at det er forbudt å diskriminere på bakgrunn av kjønn. Afghanistan ble utestengt fra OL i Sydney i 2000 delvis på grunn av kvinnediskriminering. Lite tyder på at Saudi-Arabia lider samme skjebne i år. Saudi-Arabia er gode på hest. Nå kan vi bare håpe på at de også sender den beste kvinnelige rytteren til OL. Hva skal Brunei si, da? Kanskje de må søke OL for å sikre kjønnsbalansen i OL?

Denne artikkelen handler om: