Historisk fotballkamp på Vestbredden!

Ikke siden 1948. Onsdag 9. mars spilles en historisk fotballkamp på Vestbredden. Da skal Palestina spille den første kvalifiseringskampen i fotball på Vestbredden siden 1948 og staten Israel ble opprettet. Da møter Palestina Thailand på Faisal Al-Husseini stadion. Oppgjøret i Bangkok endte 1-0 til Thailand. Første gang Palestina spilte hjemmkamp på Vestbredden var mot Jordan i 2008. Dette er en kvalifiseringskamp til London-OL og Fatah-partiet, som dominerer de palestinske selvstyremyndighetene, ser på dette som et viktig skritt på veien mot et større selvstyre og en fredelig framtid.

OL-prosessen. Palestina har vært deltagernasjon i OL siden Atlanta-OL i 1996, og skulle de kvalifisere seg til fotballturneringen i London-OL neste år vil det være et viktig veiskille for de palestinske myndighetene. Tidligere i år inngikk det palestinske fotballforbundet en samarbeidsavtale med sitt israelske motstykke etter mye kulissearbeid fra IOC og Jacques Rogge. I mai i år er planen å formalisere dette samarbeidet som blant annet skal gjøre det lettere for palestinere å forberede seg til OL. Skulle dette vise seg å bli et fruktbart samarbeid har idretten og den olympiske familie i stor grad bidratt til fredsprosessen mellom palestinere og israelere. Kanskje får det navnet OL-prosessen?

OL som frigjøringsarena. For palestinerne har OL vært en viktigere frigjøringsarena enn for mange andre land. Da Svart September angrep den israelske troppen under OL i München i 1972, og drepte 11 israelske utøvere og trenere, ble mange for første gang oppmerksomme på det palestinske folk og på palestinernes krav om selvstendighet. Mye takket være denne voldelige aksjonen begynte det internasjonale samfunnet å ta det palestinske spørsmålet på alvor, noe som blant annet førte til at PLO-leder Yassir Arafat for første gang fikk tale i FNs generalforsamling i oktober 1974, og at PLO senere fikk observatørstatus i FN.

Tallet er 1972. Nesten på dagen 40 år etter tragedien i München kan palestinere risikere å spille OL-kamp mot Israel i London. Eller mot et forent Storbritannia som i mai i år kommer til å fortelle oss om hvordan de skal organisere sitt nygamle landslag i sitt eget OL. Sist gang britene stilte med et forent landslag i fotball var nettopp i 1972! Både forsoningen mellom Israel og Palestina og gjenforeningen på de britiske øyer vil være historisk – det ene kanskje mer gledelig enn det andre?

Denne artikkelen handler om: