Fotball-VM – de utenforståendes mesterskap?

Afrikas mesterskap? Fotball-VM nærmer seg med stormskritt. Billettene er lagt ut for salg og forskjellige tv-selskaper lanserer sine sendeplaner. Det er første gang Afrika arrangerer fotball-VM og mange mener at dette er hele Afrikas mesterskap. Men så langt ser det ut som det blir de utenforståendes mesterskap. Det er to hovedgrunner til det.

Afrikanske billettkjøpere? For det første ser det ut som få afrikanere (utenfor Sør-Afrika) får billetter til kampene. Det skyldes blant annet at de fleste billettene legges ut på internett og at mange av billettene er svært dyre. Internettdekningen i de fem afrikanske landene (av 32 land som deltar) som kommer til mesterskapet er 4,7% av befolkningen. Totalt regner man med at det kun kommer 50.000 afrikanere til Sør-Afrika under mesterskapet – og det er et meget optimistisk anslag. For å bøte på internettutfordringene har man valgt å selge 500.000 billetter over disk i de 11 vertsbyene, i 18 salgskontorer og i First National Bank of South Africas 600 filialer. Og det er mulig å bestille per telefon. Selv om ca. halvparten av billettene er solgt i Sør-Afrika er billettrot og dataproblemer med på å skape et inntrykk av at dette ikke er et mesterskap for den menige afrikaner – så langt.

Afrikanske trenere? For det andre er det kun ett av de afrikanske lagene som har en trener fra eget land og kontinent. Algerie har Rabah Saadane på benken – en tidligere algirsk landslagsspiller. Kamerun, Ghana, Elfenbenskysten, Nigeria og Sør-Afrika har alle utenlandske trenere. Elfenbenskysten og Nigeria har for eksempel begge svenske trenere (Sven Gøran Eriksson og Lars Lagerbäck). Dette kan være et tegn på fotballens internasjonale karakter, men mest av alt ser det ut som de afrikanske lagene ikke har troen på egne krefter. Det merkelige er at tre av lagene har skiftet trener etter at de greide å kvalifisere seg til mesterskapet.

Afrikansk mester? Afrikanske lag har aldri gjort det bra i fotball-VM – beste plassering for et (to) afrikanske lag er en 7. plass (Kamerun i 1990 og Senegal i 2002). Og Egypt – som har vunnet Afrikamesterskapet 7 ganger – har bare vært med i VM to ganger (1934 og 1990). Der kan de skilte med beskjedne 13. og 20. plasser. Med denne statistikken kan det se ut som det blir utenforstående som også går av med seieren i mesterskapet.

Denne artikkelen handler om: