Fotball-VM med skuddsikker vest?

Togo. Angrepet på det togolesiske laget i forkant av Afrikamesterskapet i fotball satt for alvor i gang debatten om sikkerheten under fotball-VM i Sør-Afrika denne sommeren. Ender diskusjonen med at alle som besøker Sør-Afrika i juni og juli vil gå med gevær og skuddsikre vester?

Tunga rett i munnen. At et angrep på fotballspillere i Angola setter søkelys på sikkerheten i Sør-Afrika kan være et tegn på at vi oppfatter Afrika som ett land og ikke et kontinent. Det er et stykke fra Angola til Sør-Afrika. Det er 250 mil fra Luanda til Pretoria og Namibia og Botswana ligger mellom Angola og Sør-Afrika. Vi står også i fare for å blande forskjellige trusler sammen. Det er forskjell på et målrettet angrep på et fotballag og tilfeldige angrep på fotballturister. Foregår det målrettede angrep på ”nasjonale symboler” for å oppnå politisk gevinst snakker vi om terrorisme. Ran av tilfeldige personer er ”vanlig” kriminalitet. Forskjellige ugjerninger, krever forskjellige mottiltak. Men, begge skaper utrygghet, og det skaper frykt. Spørsmålet er hvordan man skal temme frykten og utryggheten.

Knivikker vest. Et britisk selskap prøver nå å selge knivsikre vester for å gjøre turister til Sør-Afrika trygge. Dette har skapt reaksjoner både i ANC og hos dem som arrangerer mesterskapet. Det er rasistisk og en klar overreaksjon er svaret på dette fremstøtet. Erfarne engelske cricketsupportere anbefaler alle tilreisende å ikke ta med seg den fineste telefonen, gå med lite penger i lomma og ikke gjøre motstand hvis ranet skulle være et faktum. Alt for å redusere frykten og skadene ved et angrep. Kanskje de også skulle be raneren på en kopp te?

Terrorisme mot fotball-VM. Denne diskusjonen vil ta av i styrke etter hvert som vi nærmer oss fotball-VM. USA, England, Slovenia og Algerie er i samme pulje i mesterskapet. Algerie har et dårlig rulleblad med hensyn til terrorisme. Den algeriske terrororganisasjonen GIA har mange liv på samvittigheten og i 1998 planla de et angrep på blant annet det engelske og amerikanske landslaget under fotball-VM i Frankrike. Hotellet til amerikanerne skulle tas samtidig som England spilte kamp. Det lyktes de ikke med.

Skuddsikker vest og gevær? Når amerikanske sikkerhetsmyndigheter får summet seg og vender blikket fra Super Bowl til fotball-VM kommer det sikkert mange utspill om sikkerhet fra den kanten. Hva med skuddsikre vester og et gevær til alle som drar til Sør-Afrika?