Baseballdommer i høyesterett

Populær dommer. Idrettsfolk er sjelden glad i dommeren. Den ferske høyesterettsdommeren i USA er et unntak.

Baseballstreik. Utnevnelsen av Sonia Sotomayor til høyesterettsdommer er historisk på flere måter. Hun er av puertoricansk avstamming og er den første dommeren med tilknytning til latinamerika (Hispanic). Men hun er også den mest kjente og populære dommeren Høyesterett noen gang har hatt – før hun startet i jobben, vel og merke. Det skyldes at hun i 1995 løste den 232-dager lange spillerstreiken i Major League Baseball. Streiken startet i 1994 i protest mot at eierne blant annet kansellerte spillernes rett til å benytte seg av den amerikanske versjonen av Bosman-regelen – retten til selv å velge klubb når kontrakten utløper, uten vederlag. Sotomayor ga spillerne rett og bidro til at 1994/95-sesongen ble reddet, dog noe amputert.

Idrett og politikk. Obama har antydet at Sotomayor ikke bare reddet den ene sesongen, men at hun reddet baseballen for all framtid. Når vi vet at baseball er amerikanernes nasjonalsport er ikke dette noen dårlig bedrift. Det er vel tvilsomt om at dette er hovedgrunnen til at president Obama foreslo og fikk Sotomayor gjennom senatsøyet til Høyesterett. Uansett viser valget av Sotomayor at idrett spiller en sentral plass i Obamas virke som president. I valgkampen profilerte han seg som en ivrig basketballspiller og baseballentusiast og han kjemper sterkt for at Chicago skal få sommer-OL i 2016.

Til kamp mot doping? Det er sjelden at idrettspolitikk er tema i Høyesterett. Med Obamas interesse for idrett og en dommer som er godt kjent i både sportssidene og politikkseksjonen i avisene kan det kanskje hende at vi får se at flere saker på den mørke siden av idrettshimmelen blir tatt på større alvor framover. I disse dager diskuterer amerikanerne om alle rekordene som er tatt i baseball bør bestå fordi de fleste rekordhaverne var dopet da de tok dem. Kanskje dette er en sak for Obama og Sotomayor?
Denne artikkelen handler om: