Olympisk tungvektskamp: Obama versus Lula!

Obama versus Lula. Denne uken presenterer de fire kandidatene til sommer-OL i 2016 – Rio, Chicago, Tokyo og Madrid – sitt OL-prosjekt for IOC i Lausanne. Mye er usikkert før IOC bestemmer vertsby i København 2. oktober i år, men nå er det ting som tyder på at det kan bli en tungvektskamp mellom USAs president Barack Obama og Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva (”Lula”) – rik mot fattig, Nord-Amerika mot Sør-Amerika, kapitalist mot sosialist.

To forskjellige verdener. De to presidentene har forskjellige innfallsvinkler til OL i sitt hjemland. Obama ser på OL i Chicago som en mulighet til å skape stolthet i sin hjemby og som et godt virkemiddel for å skape positiv PR for USA – etter 8 år med et dramatisk fall på den internasjonale omdømmeskalaen (hvis det er noe som heter det?). Lula betrakter OL i Rio som en god mulighet til å skape utvikling og økonomiske vekst i Brasil. Han ser på OL som en investering i utvikling av hele det brasilianske samfunnet. Internasjonalt mener han også at det har stor symbolverdi å gi OL til et kontinent som ikke har hatt lekene før.

Chicago-protester. Chicago har fått en egen nei-kampanje som kjemper mot OL i Chicago. De mener at Chicago ikke har råd til å arrangere OL og at byen ikke har kapasitet til å ta i mot alle turistene som kommer til byen under lekene. Det kan hende at denne kampanjen blir overdøvet av Obamas nye olympiske kontor i Det hvite hus – White House Office of Olympic, Paralympic and Youth Sport og Chicagos søkerkomité. Chicagos største utfordring er finansiering av lekene. I USA er det ikke tradisjon for at nasjonale myndigheter bidrar økonomisk til arrangementet. Lekene blir nesten utelukkende finansiert av private aktører – der er det i disse dager tørke.

Samlet Brasil. I Brasil er situasjonen en annen. Lula hevder at hele nasjonen støtter opp om arrangementet og at nasjonale myndigheter vil gå tungt inn med investeringer for å få til et godt OL. Det betyr at det fattigste landet av de to er mer investeringsvillig enn det rikeste. Selv om ikke Brasil har god erfaring med OL gjorde Brasil suksess med sin VM-søknad for 2014. Denne erfaringen kan komme godt med også når man skal kapre OL-byen.

Teknisk Knock Out? Mange tror at Obama skal komme til København for å trekke Chicago-lekene i havn. Få har nevnt Lula. Flere observatører tviler på at Obama kommer til kongens by fordi et eventuelt nederlag vil gi signal om at USA ennå ikke er friskmeldt på den internasjonale scene – for å bruke Obamas logikk. Lula har mindre å frykte. Han kan dra til København uten å være redd for sitt omdømme. Han kan med andre ord både vinne på teknisk knock out og bli den moralske vinneren!