Idrett, svineinfluensa og terrorfrykt

Idrett og sikkerhet. Sikkerhetstrusler preger idretten på forskjellige måter. Den siste uken har vi fått to gode eksempler på det.

Australia trekker seg fra Davis Cup. I forrige uke trakk det australske landslaget i tennis seg fra Davis Cup-kamper mot India i India. Begrunnelsen var frykt for egen sikkerhet fordi kampene foregår samtidig med og samme sted som uroligheter i indisk valgkamp. Allerede er det kapret busser og flere mennesker er drept i India på grunn av valget. Dette ønsker ikke det australske tennisforbundet å være med på. De har foreslått å flytte kampene til et annet sted i India, men det har ikke det internasjonale tennisforbundet godtatt. Det australske tennismiljøet møter lite sympati. Inderne mener at reisenekten er ubegrunnet og det internasjonale tennisforbundet truer Australia med ett års utestenging fra internasjonal tennis. De har allerede gitt seieren til India. Dette er hard skyts mot en tidligere tennisstormakt.

Idretten lammes i Mexico. Samtidig trekker mange individuelle idrettsutøvere og lag seg fra turneringer i Mexico på grunn av frykten for svineinfluensa. CONCACAF har avlyst resten av det amerikanske ungdomsmesterskapet i fotball, den lokale varianten av Champions League-finalene i Cancun mellom Cruz Asul og Atlante er flyttet framover i tid, mange spillere har trukket seg fra San Luis Potosi Open i golf og fotballkamper spilles for lukkede dører og med strenge krav til hygiene. Dette møter ingen protester.

Utvidet sikkerhetsbegrep. I de to tilfellene blir sikkerhet og sikkerhetstrusler definert forskjellig. Det utvidede sikkerhetsbegrep trumfer det tradisjonelle sikkerhetsbegrep, for å bruke statsvitenskaplig terminologi. Dette kan virke pussig fordi vi vet at dagens toppidrettsutøvere kanskje er dem som kan mest om hygiene og derfor kan beskytte seg godt mot sykdom, men kan lite om for eksempel velgeradferd i India.

Hva er verst? Spørsmålet er om det er verre å be om flytting av kampsted og dato på grunn av redsel for terror enn på grunn av redsel for å bli syk. Teoretisk er det lettere å beskytte seg mot å bli syk av influensa enn å bli offer for terrorisme. Samtidig skulle man tro at man lettere overlever/og eller blir mindre skadet av influensa enn av terrorhandlinger eller andre væpnede angrep. Svaret på dette finner vi når det internasjonale tennisforbundet må ta stilling til tenniskamper i Mexico på grunn av frykt for svineinfluensa.
Denne artikkelen handler om: